06-53661489 info@aaawonen.nl

De schuurwoning

De schuurwoning

De schuurwoning is een woningtype dat steeds populairder wordt het begint een trend te worden. Het aardige van de ontwikkeling is dat velen een schuurwoning willen, maar dat niet duidelijk wat er mee bedoeld wordt. Vast gegeven is dat de eenvoudige hoofdvorm naar een schuur verwijst: langgerekt en met een zadeldak, al of niet met overstek. Binnen dit hoofdkenmerk kan de uitwerking behoorlijk variëren; de woning kan steenachtig zijn, of helemaal in natuurlijke materialen uitgevoerd zijn, de woning kan een gesloten karakter hebben of sterk opengewerkt zijn. Het is een herkenbaar model dat op vele manieren ingevuld kan worden.

Het onderscheid

De kern van het verhaal is het volgende. Een schuurwoning onderscheidt zich van een landelijk villa, in de mate van afwerking en versieringen van de buitenzijde van de woning. De term geeft het eigenlijk al aan: een schuurwoning heeft een eenvoudige hoofdvorm, schuurachtig, met weinig in het oog springende complexe details. wat zeker niet inhoudt dat het saai hoeft te zijn. Want de vrijheid met glas, materiaalkeuze en afwerking blijft onverminderd groot.

Een ruimer stedenbouwkundig concept

Het idee van de schuurwoning kan nog versterkt worden door naast de schuurwoning ook een hoofdwoning op het erf te realiseren. Deze woning onderscheidt zicht van de schuurwoning door een nadrukkelijk andere hoofdvorm, meer een verwijzing naar een boerderij, en heeft veel meer en uitbundiger details. Denk hierbij aan luiken, rollagen, verschillend metselwerk, dakkapellen en roedes. Elk onderdeel heeft zijn eigen karakter en verwijzingen. Wanneer er in een aantal keuzes, zoals dakbedekking, of de dakbedekking gedeeltelijk en de gevel er een herkenbare gezamenlijkheid is dan kan het concept als geheel naar het verleden verwijzen en tegelijkertijd eigentijds zijn.

De materialen

De woningen worden veelal gerealiseerd in natuurlijke materialen. We kunnen daarbij denken aan rieten daken, wanden bekleed met gepotdekselde delen, een zichtbare eiken draagconstructie. Ook is het mogelijk de hoofdvorm een meer moderne uitstraling te geven door gebruik te maken van staalconstructies in het zicht en bijvoorbeeld vlakke dakpannen of leien als gevelbekleding. We zien dat er bij het type ook modernere gevelbekleding toegepast worden. Het type schuurwoning blijkt dusdanig sterk te zijn dat het toch als zodanig herkenbaar blijft.

De aanpassingen

Wil je een strakke hoofdvorm of wil je een herkenbare hoofdvorm die op verschillende punten is aangetast. Er kan iets aangebouwd worden of er kan een diepere opening gerealiseerd worden, er kan een veranda gerealiseerd worden of er kan een doorlopend overstek gemaakt worden. Het type is op eindeloos veel manieren aan de eigen smaak en wensen aan te passen, de hoofdvorm staat heel veel aanpassingen toe. Van belang is dat de hoofdvorm als zodanig herkenbaar blijft

De woonsfeer

Ook de woonsfeer kan heel divers ingevuld worden. De sfeer kan strak modern, bijna loft-achtig, zijn, compleet met insteek verdiepingen en ruw of niet afgewerkte wanden. Bij een kap met een groot overstek en een glasgevel is er maximale openheid hetgeen doorgezet kan worden in het interieur. Gaan we meer naar een model van een vlaamse schuur, dan is heeft de schuurwoning van buiten een meer gesloten karakter. Door ingrepen in de gevel kan dat van binnenuit gezien compleet anders zijn.

Adres:   Nijverheidstraat 16, 5317 NL Nederhemert

Openingstijden:   ma-vr: 9:00-17:00uur

Telefoon:   0418 643 014

Ik heb interesse

7 + 11 =